18 Kasım 2013 Pazartesi

Ödev 3


Tarihi Yarımada haritası üzerinde listelenmiş yapılardan birini seçiniz.
 
Yapının bulunduğu alana giderek yapıyı anlatan fotoğraflar çekiniz ve eskiz defterinize yapıyla ilgili eskizler çiziniz.

Yapının tarihini araştırınız. Kim tarafından yaptırılmış? Kim yapmış ? (Mimarı) Ne amaçla yapılmış? Şu anda hangi amaçla kullanılıyor? Yapı önemli tadilatlar geçirmiş mi? yapı önemli tadilatlar geçirdiyse hangi dönemde, kim tarafından, hangi bölümleri onarılmıştır?
 
Kendi çektiğiniz fotoğraflar ve çizdiğiniz eskizlerle yapıyı tanıtan bir ödev hazırlayınız.
 
Ödevler A4 formatında ve el yazısı ile yazılmış olmalıdır.



 

6 Ekim 2013 Pazar

İlk hafta

Birinci hafta dersin genel işleyişi ile ilgili sizleri bilgilendirdik. Daha sonra da size "Neden mimar olmak istiyorsunuz?" sorusunu sorduk ve yazmanızı istedik.

Yazdığınız yazıları okuduğumuzda,

Çocukluğumdan beri mimar olmak istiyordum.
Hep küplerle ve Legolarla oynardım, şehirler inşa ederdim.
Binalar hep ilgimi çekmiştir.
Kendim için mimarlığın en uygun meslek olduğunu düşünüyorum.
Mimarlık benim için bir tutku.
Ailemin zoruyla geldim.
Puanım bu bölüme yetti.
Aslında inşaat mühendisi olmak istiyordum.

gibi cevaplar okuduk. Elbette aranızda daha farklı ifade etmiş olanlar olabilir ama genellersek başlıklar bu şekilde yazabiliriz. Mimarlık eğitimi sırasında mimarlık ile ilgili fikirleriniz netleşecek ve belki de bazılarınızın ki değişecek. Belki de soruyu ileride değiştirip "Mimar olarak ne yapmalıyım?" sorusunu sorabilirsiniz.


27 Temmuz 2013 Cumartesi

MİM111 - MİMARLIĞA GİRİŞ


Dersin amacı, mimarlıkla yeni tanışan öğrencilerin; mimari kavram ve eylemleriyle buluşturulmasıdır. Mimari örneklerin form, mekan, işlev, yapı ve teknoloji analizleri ile öğrencilerin mimarlığı anlamaları hedeflenmektedir. Mimarlığı sanat, bilim, tasarım ya da teknoloji olarak anlamak; formu ve mekanı, ışığı ve rengi, doluluğu ve boşluğu tanımlamak; ölçeği, oranı, doğal ve insan eliyle yapılaşmış çevreyi, topoğrafyayı, iklimi ve bölgeyi göz önüne alarak bütüncül uyum içinde tasarlama eylemini anlamak; Mimarlıkta geometri, çizgi, yüzey, kütle kavramları ve bunların ergonomiye, boyutlara, harekete, sağlığa, güvenliğe ve konfora uyumluluğunu irdelemek; Fonksiyonu, mekan kullanımını, insan ve çevresini, mimarinin elemanları olarak ele almak; sanatsal evreler; sanat dalları arasındaki etkileşim, benzer ve farklı gelişmeler; Doğal, tarihi ve kültürel çevrelerin anlaşılması, değerlendirilmesi ve mimari eserlerin bütünselliğinin kavranması amacıyla gezilerin yapılması.